Gado gado ofzo

Gado gado klinkt exotisch en dat is het ook. Volgens mij is het een Oosters gerecht met groenten en pindasaus. In de supermarkt zijn zakjes instant gado gado te koop. Of die lekker zijn weet ik niet, maar mijn zelfbedachte gado gado creatie vind ik zelf altijd erg lekker, dus die kan ik zeker aanraden! Het ziet er ook vrolijk uit met alle kleurtjes.  Leuk voor als er mensen komen eten.  Het is weliswaar geen ‘snel eten en dan weer door’ eten, maar zeer geschikt als goed begin van een gezellige avond!

Ingredienten (voor 2 personen)

  • 2 eieren
  • voor 2 personen rijst
  • peultjes/worteltjes/lente-ui, waar je maar zin in hebtGado gado
  • komkommer
  • kroepoek
  • B-merk pindakaas
  • sambal
  • ketjap
  • stroop
  • scheutje melk
  • stukje varkensvlees (hamlapje ofzo)
  • zout, peper
  • knoflook
  • uitje
  • oosterse kruiden: djintan, djahe, laos
  • wokolie of olijfolie

Bereiding

Snij het vlees in stukjes en doe in een bakje. Maak dan de marinade: 2 teentjes geperste knoflook, 1 heel fijngesnipperd uitje, flinke scheut ketjap, klein scheutje olie, zout, peper en dan de oosterse kruiden. Tsja, dit vergt wat oefening. Ik doe meestal maar wat op gevoel, maar daar hebben jullie niks aan, dat snap ik. Hou het maar op iets minder dan 1 theelepel per kruid (djahe, djintan en laos). En niet te zuinig met zout en peper. Laat de vleesjes minstens een half uur in de marinade zitten. Ga even chillen of wat nuttigs doen.

Rijst (pandan = the best) kook je heel makkelijk zo: 1 kopje per persoon en op elk kopje rijst 1,5 kopje water. Voor 2 personen dus 2 kleine koffiekopjes rijst in de pan. 3 kopjes water (en een beetje extra) erbij, even roeren en op het vuur. Zet het vuur heel laag en laat zo’n 15-20 minuten koken met deksel op de pan, totdat al het water weg is. Dan heb je heerlijke rijst. Kan niet mislukken.

Als de rijst aanstaat, kook je de peultjes en worteltjes tot ze gaar zijn. Kook ook de eieren hard. Bak intussen de gemarineerde vleesjes op hoog vuur. Als alles kookt/bakt, ga dan verder met de pindasaus. Dit is het multi-taskhoogtepunt, alle pitten van je fornuis in actie en jij als manager. Doe 2 flinke scheppen B-merk pindakaas in steelpan. Scheut ketjap erin, sambal erbij als je van heet houdt, blijven roeren. Scheutje melk erbij. Beetje stroop (stroop?! ja stroop, don’t ask me why) erbij. Als je zin hebt nog wat van die 3 exotische potjes (je hebt ze nu toch) erbij strooien. En vergeet niet te proeven.

Dien alles op in een mooie schaal. Giet de pindasaus in sierlijke vormen over het geheel en maak af met plakjes komkommer en stukjes kroepoek. Succes gegarandeerd!

Meer

Leave a Reply